Edit Template
HEM> RECEPT> TILLBEHÖR

24 jan 2024

Smördegssemlor

Smördegssemlor med hemgjord mandelmassa, det är ju bara för gott. Frasigt och helt underbart gott. Jag har gjort dem på färdigköpt smörgåsplattor som man kan köpa från frysdisken. Det funkar med vilket märke som helst. 

Du kommer säkert undra när du läste i receptet varför jag använder en tom plåt ovanpå smördegen när jag gräddade dem.  Jo, det för att smördegen ska tryckas ner och på så sätt man få en mycket krispigare smördeg (men bara de första 8 minuter). 

Smördegssemlor
Smördegssemlor

ANNONS:​

4 port

1 tim

INGREDIENSER

 

  • 400 g smördeg (4 st plattor)
  • 1 msk florsocker 

 

Mandelmassa: 

  • 100 g mandlar 
  • 1 dl florsocker 
  • 1 tsk kardemumma, malen 
  • 1 äggvita 
  • 2-3 msk vispgrädde 
  • 1 nypa salt 

 

Till servering:

    • 4 dl vispgrädde 
    • 1 tsk vaniljsocker 

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att rosta mandlar i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en fin färg. Låt dem sedan svalna helt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dela smördegsplattorna i runda cirklar med hjälp av ett glas eller en skål som är ungefär 8-10 cm i diameter. (Tina gärna innan om smördegen är fryst).
  4. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg sedan en tom plåt ovanpå smördegen och grädda tillsammans med plåten i cirka 8 minuter. 
  5. Ta ut plåten och ta bort den tomma plåten som är överst. Pudra smördeg cirklarna generöst med florsocker och grädda ytterligare 10 minuter tills de är gyllene. Låt dem sedan svalna helt.
  6. Mandelmassa: Mixa mandlarna tillsammans med florsocker till grovt mjöl (jag gillar när det är lite bitar i).
  7. Tillsätt äggvita och vispgrädde och fortsätt att mixa till en krämig konsistens. Smaka av med lite salt. Om det inte används direkt, förvara det i en tät burk i kylen. Den håller i upp till 5-7 dagar. 
  8. Vispa grädden med vaniljsocker till en krämig konsistens.
  9. Bred på mandelmassa och spritsa grädde, och toppa med mortlad kardemumma. Servera och njut!

ANNONS:​

Du kanske också gillar

Nutella Baklava
Choklad sufflé
Dadlar-och hasselnötspraliner
Hallonpaj med inbakad vaniljkräm Zofias kök
Hemmagjord daimglass
Nötbars
Äggfri kladdkaka med chokladganache
Crème brûléen
Hemgjord Bounty
Chokladmousse
Kladdkaka i portionsform med dumlekola
Hallonsmulpaj med vit choklad Zofias kök
Saffranskaka
Chokladtryfflar
Sega kladdkaka kakor
Wienerbröd på färdig smördeg
pannacotta med mango och apelsin Zofia kök
Extra kladdig Kladdkaka
Saffranspannacotta toppad med salt lakris
Vaniljpannacotta med lemoncurd
Chokladdoppad kola
Raffaello i glas
Hemgjord glass utan glassmaskin
Kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
Riktigt saftig sockerkaka med choklad & blåbär
Choklad- och kokoskaka med färskostfyllning
Raffaello cheesecake i glas Zofias kök
Lime -Kladdkaka med vit choklad
Kokosrulltårta med vaniljfrosting & chokladganachen.
Toscaäpplen
Världens godaste Daimtårta
Kladdig fudge brownie med mörk chokladtryffel
Glutenfri Mandeltårta
Lakritspannacotta med hallon
Smördegsbakelse
Kokosmarängtårta med lemoncurd och vit choklad- kräm

ANNONS:​

Edit Template

Recept för att lyckas i köket. 

Prenumerera på nyhetsbrev

Missa inte nya uppdateringar

All rights reserved copyright 2018-2024 (©) Zofias Kök. Alla foto, video och recept får inte tas utan tillstånd. 

ANNONS:​

Edit Template