4 juni 2024

Lax i citron- och vitlökssås

Denna rätt är en smakexplosion som kombinerar saftig lax med en krämig sås av citron och vitlök. Serveras bäst med fluffigt potatismos tillsammans med en fräsch sallad. 

Lax i citron-och vitlökssås
Lax i citron- och vitlökssås

4 port

20-25 min

INGREDIENSER

  • 400 g laxfile 
  • Salt och peppar 
  • Citronsaft och skal av 1 citron 
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 kvistar färsk timjan 
  • 1 msk honung 
  • 1 msk fiskfond eller ½ buljongtärning
  • 1 msk vetemjölet eller 1 msk majsstärkelsen
  • 2,5 dl vatten   

GÖR SÅ HÄR

    1. Salta och peppra laxfileer. Värm upp en panna och stek dem i olivoljan ca 4 min på varje sida. Lägg dem över på en tallrik. 
    2. Skala och riv vitlöksklyftor. Fräs vitlöken mjuk på låg värmen i samma stekpanna med smör. 
    3. Skölj citronen och riv skalet. Lägg ner i panna och pressa citronsaften. 
    4. Blanda ner vetemjölet och rör om.  
    5.  Smaka av med fiskfond, salt  och peppar. Häll på vatten i en pannan och låt det puttra i några minuter under omrörning tills såsen har tjocknat.   Lägg tillbaka laxfileer och ös på med såsen. Låt sjuda i ca 2-3 min. 
    6. Servera med potatismos eller ris. 

ANNONS:

Edit Template

Du kanske också gillar

Lax i krämig purjolök och ajvar-röran
Lax i citron-och vitlökssås
Ugnsbakad lax med krämig avokado-sås
En snabbt variation av sushi Zofia kök
brysselkål med parmesanost och panko
Ugnsbakad lax med panko & parmesantäcke
Crispy fish tacos
Torskfile i mustig tomatsås Zofias Kök
Smördegspaj med kantareller
entrecôte
tsatsiki Zofias kök
Ugnsbakad lax med asiakiska smaker Zofias kök
Pizzabrös zofias kök
Fiskgratäng med purjolök och fetaost Zofias kölk
Små cheesecake
Pizza på potatis
Grönkålsröra med ädelost
potatissallad Zofias kök
Tonfiskröra Zofias kök
Ugnsbakat lax med spenat & soltorkade tomater
Ugnsbakad lax i ett foliepaket
Brushetta zofias kök
Parmesanpotatis Ingredienser: 1 kg potatis, fast 3-4 st vitlöksklyftor ½ dl olivolja 100 g parmesan, riven 1 tsk flingsalt 1-2 krm svartpeppar, nymald 1 tsk dragon, torkad Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med olja, riven vitlök, parmesan, dragon, salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg potatisskivorna tätt intill varandra. Häll gärna över den överblivna oljan från bunken. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 30-35 minuter eller tills potatisen har fått en fin stekyta.
ugnsbakat ris med lax
Vattenmelonsalad med jordgubbar
Röra på Ugnsrostade grönsaker-zodias kök
snabb bearnaisesås
Mustig tomatsås med vitlök och basilika
Curry kycklingröra
ugnsrostade rödbetor med fetaost Zofias kök
Jasminris-till asiatiska matträtter
Fluffigt ris Zofias kök

ANONNS:

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Add Your Heading Text Here