Saftiga och fantastiskt Nutellabullar. Barnsligt goda nuttelabulla. Alltså, en riktigt saftig choklad bulle och med en kopp kaffe är något av det godaste jag vet!
10-12 Stora bullar
60 Min
Ingredienser:
25 g jäst
2 dl mjölk, rumstempererad
7, 5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 st ägg
100 g smör, rumsvarmt
1 nypa salt
1 ägg, till pensling
Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl Nutella eller hasselnötskräm
Topping:
Mandelspån
Hasselnötter
1 ägg, till pensling
Sockerlag:
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll ner mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och ägget. Blanda ner hälften av mjölet och kör ihop degen i en köksassistent eller förhand.
När degen har gått ihop tillsätt rumstempererat smör, lite i taget. Arbeta in resten av mjölet och tillsätt saltet.
Knåda i ca 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du baka degen för hand.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och låt degen vila 30 minuter.
Kavla ut degen till en stor rektangel 30×40 cm platta.
Blanda ihop Nutella och smör (smöret ska vara mjuk). Bred ut fyllningen och vik degen två gånger från den långa sida. Kavla lite lätt för att jämna ut.
Skär 3 cm tjocka remsor med kortsidan och skär sedan ett snitt mitten av remsan( så det ser ut som en ”byxben” se bild nedan). Tvinna remsor och snurrar ihop till en knut med ändarna nedåt.
Lägg bullar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme, det beror på hur varm det är i ditt kök.
Sockerlag: Koka vatten och socker i en kastrull till en sirap. Ställ åt sidan.
Värm ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med lättvispad ägg och strö på hasselnötter och några med mandelspån.
Grädda i ca 10-12 minuter eller tills de få en fin gyllenbrun färg.
Pensla bullar direkt kommit ur från ugnen, med sockerlag. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
ANNONS:
Edit Template
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.