Knådfritt Grytbröd

MARS 07, 2022

Brödet är bakad i en gjutjärnsgryta som blir väldigt god och fin. Första grädningstiden är locket på. Sedan tar man av locket och låter brödet gräddas utan, för att få en härlig knaprig skorpa och fin färg.

1 Limpa

30 Min

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten, fingervarm 
  • 2 msk olivolja
  • 9-10 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker eller honung 

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vatten. Blanda ner socker, olja och salt.
  2. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev till en ganska kladdig deg (använd mera mjöl vid utbakning).
  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bord och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ degen på en väl mjölad mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
  5. Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in grytan med lock på in i ugnen och låt den blir riktigt varm. 
  6. Lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. På med locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Efter 30 minuter tar av locket, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan.  

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Knådfria frallor Zofias kök

Knådfria frallor

Knådfria frallor 18 aug 2023 Dessa frallor behöver ingen knådning utan man bara rör ihop samman alla ingredienserna, låt degen jäsa i kylen över natten

Till Receptet »
Formfranska

Formfranska

Formfranska 18 aug 2023  Perfekt som tillbehör till soppor men är också jättegott att rosta till frukost. Ett riktigt saftig och fluffigt bröd.  Receptet ger

Till Receptet »
Pogača

Pogača

Pogača 15 aug 2023 Pogača är ett bröd som inte behöver jäsa, ett traditionellt  bröd på hela Balkan.  Brödet passar utmärkt till gryta men speciellt

Till Receptet »
Nattjästa baguetter Zofias kök

Nattjästa baguetter

Nattjästa baguetter 27 januari 2023 Baguetter som jag brukar bakat är nattjästa vilket innebär att degen jäst över natten och bakas ut på morgonen. Helt

Till Receptet »

Recept som kommer få dig lyckas i köket.