Knådfritt Grytbröd

MARS 07, 2022

Brödet är bakad i en gjutjärnsgryta som blir väldigt god och fin. Första grädningstiden är locket på. Sedan tar man av locket och låter brödet gräddas utan, för att få en härlig knaprig skorpa och fin färg.

1 Limpa

30 Min

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten, fingervarm 
  • 2 msk olivolja
  • 9-10 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker eller honung 

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vatten. Blanda ner socker, olja och salt.
  2. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev till en ganska kladdig deg (använd mera mjöl vid utbakning).
  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bord och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ degen på en väl mjölad mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
  5. Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in grytan med lock på in i ugnen och låt den blir riktigt varm. 
  6. Lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. På med locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Efter 30 minuter tar av locket, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan.  

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Brytbröd med ost

Brytbröd med ost

HEM> RECEPT> BRÖD  21 jan 2024 Brytbröd Fluffigt, ostfyllt brytbröd med vitlökssmör. Så gott ni måste testa! Perfekt att servera till en mustig grytan. 12

Till Receptet »

Turkisk bröd

HEM> RECEPT> TILLBEHÖR 21 jan 2024 Turkisk bröd Pide är ett traditionellt turkiskt tunnbröd  (känd även som Ramazan Pidesi för brödet baka under Ramadan månad). 

Till Receptet »
Luftig och mjuk matbröd

Matbröd

HEM> RECEPT> BRÖD 9 dec 2024 Matbröd  Det är något magiskt med det ögonblick när brödet kommer ut ur ugnen, fortfarande varmt och lockande. För

Till Receptet »
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter

Filmjölkslimpa

HEM> RECEPT>BRÖD 11 jan, 2023 Filmjölkslimpa Filmjölksbröd med  torkat frukt och valnötter. Bakat på rågmjöl.    2 limpor 1,5 timme INGREDIENSER   8 dl filmjölk

Till Receptet »
Fluffig bröd

Giffelbröd

Saftiga och mjuka gifflar 5 nov 2023 12 st 1,5 INGREDIENSER 30 g färsk jäst 5 dl varmvatten, fingermat  50 g smör, rumsvarmt 1 msk

Till Receptet »
Knådfria frallor Zofias kök

Knådfria frallor

Knådfria frallor 18 aug 2023 Dessa frallor behöver ingen knådning utan man bara rör ihop samman alla ingredienserna, låt degen jäsa i kylen över natten

Till Receptet »

Recept som kommer få dig lyckas i köket.