Knådfritt Grytbröd

MARS 07, 2022

Brödet är bakad i en gjutjärnsgryta som blir väldigt god och fin. Första grädningstiden är locket på. Sedan tar man av locket och låter brödet gräddas utan, för att få en härlig knaprig skorpa och fin färg.

1 Limpa

30 Min

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten, fingervarm 
  • 2 msk olivolja
  • 9-10 dl vetemjöl 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker eller honung 

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vatten. Blanda ner socker, olja och salt.
  2. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev till en ganska kladdig deg (använd mera mjöl vid utbakning).
  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bord och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ degen på en väl mjölad mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
  5. Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in grytan med lock på in i ugnen och låt den blir riktigt varm. 
  6. Lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. På med locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Efter 30 minuter tar av locket, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan.  

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Lövbiff- och champinjon pasta.

Lövbiff- och champinjonpasta.

18 juli 2024 Lövbiff- och champinjon pasta Lövbiff- och champinjonpasta. Den här receptet på pastan lagar jag minst en gång i veckan, alla här hemma älskar den, till om med mina barn som inge i vanliga fall inte gillat  champinjoner. Gillar man inte champinjoner då kan man skippa dem.  4 port 30 min INGREDIENSER 400 g pasta, valfri sort 400 g lövbiff 200 g färska champinjoner 2-3 msk olja, till stekning  25 g smör, till stekning  2 vitlöksklyftor  1 schalottenlök  3 dl matlagningsgrädde  1 msk kinesisk soja  1 kött-buljongtärning  1 msk persilja, finhackad  1 nypa salt  2 krm svartpeppar  150 g  riven ost, valfri  1 dl pastavatten  GÖR SÅ HÄR Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen ( glöm inte att salta vatten lite). Svara ca 1 dl pastavattnet.  Strimla lövbiffen tunt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lövbiffen på hög värme tills den är genomstekt och har fått en fin stekyta. Salta och peppra. Lägg över på en tallrik.  Hacka champinjoner och stek i en torr stekpanna i ca 5 min. Tillsätt smör, salt och stek ytterligare 5 minuter. Lägg på en tallrik och ställa åt sida. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i samma stekpanna tills det har mjuknat. Tillsätt soja, fond, grädden, finhackad persilja och låt koka i 2-3 min på medelvärme.   Rör ner osten i såsen, tillsätt persilja och pastavatten. Vänd ner lövbiffen, champinjoner och blanda runt. Tillsätt den kokta pastan i såsen och pasta vatten. Rör om allt. Servera direkt och njut! Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Simit

Simit

15 juli 2024 Simit Simit är ett turkiskt bröd.  De påminner om bagels  är ett lite sött  och krispigt ringformat bröd som täcks med sesamfrön.  Om du har rest i Turkiet, då är det omöjligt att missa det här brödet.  8 st 2 tim INGREDIENSER Deg: 8,5 dl vetemjöl  1 ½  msk socker 1 tsk salt  7 g torrjäst ca 2 msk  (eller 25 g färsk jäst) 4 dl vatten, fingervarmt  2 msk raps eller solrosolja För doppning: 1 dl mörk sirap  ¾ dl vatten  2, 5 dl rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR Blanda vetemjöl, torrjäst, socker  och salt i en bunke. (om du använder färsk jäst- lös upp jästen i degväska). Tillsätt vattnet och oljan. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk.  Täck degen med en köksduk och låt den jäsa i 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek. Ta upp degen i ett mjölkbord. Dela degen i 8  lika stora delar och rulla till bollar.  Rulla varje boll till en lång remsa, cirka 60 cm lång. Gör en halv (8) och snurra sedan in remsor i det runda cirkel (se bild).  Blanda sirap och vatten i en djup skål. Doppa varje dag-ring först i sirap-blandningen och sen i rostade sesamfrön ( samtidigt som du doppar i sesam ska du dra lite försiktigt så du gör dem lite större) se till att de är helt täckta med sesamfrö. Placera de täckta ringarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen till 200 grader under och över värmen. Grädda simit i 15-20 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Låt simit svalna något på ett galler. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Minibaguetter

Baguetter

HEM> RECEPT> BRÖD  24 mars 2024 Baguetter Minibaguetter som på bageri. Ni kanske märkte att jag älskar hembakat bröd och baka ganska ofta. Dessa minibaguetter är helt otroliga! För ännu perfekt resultat kan du slänga in en kopp med vatten/isbitar i botten på ugnen för att göra det extra luftigt och sprött bröd.  10st 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl vatten, fingervarm  1 msk honung 2 msk olivolja  12-13 dl vetemjöl special 1 tsk salt  GÖR SÅ HÄR Smula ner jästen och lös upp med vattnet. Tillsätt honung och olja samt hälften av mjölet och knåda i ca 10 minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, salt och arbeta. Degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter. Låt jäsa under en plastfolie i ca 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 10 lika stora  delar.  Plattat ut lite lätt och vik mot dig  och rulla ihop, fäst ihop öppningen ordentligt så att inte få in luft i baguette. Säg till att få änderna lite smalare. (se video på min Instagram). Täck med bakduk och låt  jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter. Värm upp  ugnen på 225 grader. Gör en snitt i mitten av brödet (snitten görs före gräddningen och efter jäsningen). Och  pensla med lite vatten.   Grädda i mitten av ugnen ca 15-18  minuter eller tills den får en gyllenbrun färg. Släng samtidigt vatten/isbitar längst ner i ugnen och stäng snabbt för att behålla  ånga i ugnen när bröden gräddas  (ångan gör att brödet får krispig skorpan).  Låt brödet svalna i ett  galler utan bakduk.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Brytbröd med ost

Brytbröd med ost

HEM> RECEPT> BRÖD  21 jan 2024 Brytbröd Fluffigt, ostfyllt brytbröd med vitlökssmör. Så gott ni måste testa! Perfekt att servera till en mustig grytan. 12 st 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst  3 dl  vatten, fingervarmt  1 msk honung  1 tsk salt  6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning  12 st små kuber ost   Efter gräddning: 20 g smör, till pensling 2 st vitlöksklyftor, rivna  1 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen har löst sig.  Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.  Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.  Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12 st lika delar. Lägg i mitten av degen i bit ost  och forma dem till bollar. Lägg dem i en smord form . Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Ta upp brödet, pensla direkt med smält smör som du blandar med 2 st riven vitlök och 1 msk finhackad persilja. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »

Turkisk bröd

21 jan 2024 Recept på: Turkisk bröd Pide är ett traditionellt turkiskt tunnbröd  (känd även som Ramazan Pidesi för brödet baka under Ramadan månad).  Första gången jag åt detta bröd hos min turkiska vän tillsammans med svart te och fetaost, det var det godaste bröd  jag hade ätit. Och idag försökte jag återuppleva det.  4 port 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst 2,5 dl mjölk, fingervarm  1 msk socker 2 msk olivolja 6 dl vetemjöl 1 tsk salt 2-3 msk turkisk yoghurt + en äggula för pensling 1  msk sesamfrön + 1-2 tsk svartkummin   GÖR SÅ HÄR Värm mjölken till fingervarmt. Häll det i bunken och smula ner jäst. Rör om tills jäste löses upp. Tillsätt socker,  olja och rör om.  Tillsätt mjölet (spara 1 dl av mjölet) lite i taget och rör ihop degen med en träslev. Tillsätt salt och fortsätt att blanda tills all mjöl är inblandat.  Täck bunken med en plastfolie och låt degen vila i ca 20 min. Tillsätt resten av mjölet och arbeta  degen förhand i ca 5-7 minuter (tänk på att inte överdosera med mjölet, degen ska vara lite kladdig). Täck den med plastfolie och låt den jäsa i 30-45  minuter.  Sätt ugnen på 200 grader.   Ta upp degen och lägg den direkt i en plåt klädd med en bakplåtspapper. Platta upp till en rund cirkel 35 cm i diameter eller göra fler små bröd. Gör mönster med fingrarna på brödet. Blanda äggula och yoghurt. Pensla brödet med äggblaneringen och strö över sesamfrö. Grädda mitt i  ugnen i ca  15-20 minuter eller tills bröden får en gyllenebrun. Ta upp brödet och låt svalna på galler täckta under en kökshandduk. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Luftig och mjuk matbröd

Matbröd

HEM> RECEPT> BRÖD 9 dec 2024 Matbröd  Det är något magiskt med det ögonblick när brödet kommer ut ur ugnen, fortfarande varmt och lockande. För mig är det som om världen står stilla ett ögonblick medan jag tar in den underbara doften och känslan.  Mjukt och fluffigt matbröd som passar till det mesta. Det går även utmärkt att frysa in, perfekt att ta fram till mellanmål eller när du lagar soppa att servera till. 6 st 1 tim INGREDIENSER   25 g färsk jäst  2,5 dl fingervarmt vatten  1 msk honung  1 tsk salt  6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning  GÖ SÅ HÄR Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarm vattnen och rör om tills jästen har löst sig.   Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.   Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.   Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar och forma dem till bollar. Platta lite lätt till cirka 10 cm i diameter. Lägg dem på en mjölat kökshandduk. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.   Sätt ugnen på 225 grader. Förvärm plåten så att den blir riktigt varm.   Ta ut plåten och lägg försiktigt ner brödet direkt på den heta plåten ( enklaste sättet att flytta över degcirklarna är att lyfta upp duken samtidigt som du lägger ena handen ovanpå och lyft upp snabbt).   Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.   Ta upp brödet från plåten och låt det svalna under en kökshandduk. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

Recept som kommer få dig lyckas i köket.