Knådfritt Grytbröd

MARS 07, 2022

Brödet är bakad i en gjutjärnsgryta som blir väldigt god och fin. Första grädningstiden är locket på. Sedan tar man av locket och låter brödet gräddas utan, för att få en härlig knaprig skorpa och fin färg.

1 Limpa

30 Min

Ingredienser:

 • 25 g färsk jäst
 • 5 dl vatten, fingervarm 
 • 2 msk olivolja
 • 9-10 dl vetemjöl 
 • 2 tsk salt
 • 1 msk strösocker eller honung 

Gör såhär:

 1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vatten. Blanda ner socker, olja och salt.
 2. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev till en ganska kladdig deg (använd mera mjöl vid utbakning).
 3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.
 4. Ta upp degen på en mjölad bord och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket) ställ degen på en väl mjölad mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
 5. Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ in grytan med lock på in i ugnen och låt den blir riktigt varm. 
 6. Lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. På med locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Efter 30 minuter tar av locket, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan.  

ANONNS:

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Liknande inlägg

Minibaguetter

Baguetter

HEM> RECEPT> BRÖD  24 mars 2024 Baguetter Minibaguetter som på bageri. Ni kanske märkte att jag älskar hembakat bröd och baka ganska ofta. Dessa minibaguetter är helt otroliga! För ännu perfekt resultat kan du slänga in en kopp med vatten/isbitar i botten på ugnen för att göra det extra luftigt och sprött bröd.  10st 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl vatten, fingervarm  1 msk honung 2 msk olivolja  12-13 dl vetemjöl special 1 tsk salt  GÖR SÅ HÄR Smula ner jästen och lös upp med vattnet. Tillsätt honung och olja samt hälften av mjölet och knåda i ca 10 minuter. Tillsätt sedan resten av mjölet, salt och arbeta. Degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter. Låt jäsa under en plastfolie i ca 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och dela i 10 lika stora  delar.  Plattat ut lite lätt och vik mot dig  och rulla ihop, fäst ihop öppningen ordentligt så att inte få in luft i baguette. Säg till att få änderna lite smalare. (se video på min Instagram). Täck med bakduk och låt  jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter. Värm upp  ugnen på 225 grader. Gör en snitt i mitten av brödet (snitten görs före gräddningen och efter jäsningen). Och  pensla med lite vatten.   Grädda i mitten av ugnen ca 15-18  minuter eller tills den får en gyllenbrun färg. Släng samtidigt vatten/isbitar längst ner i ugnen och stäng snabbt för att behålla  ånga i ugnen när bröden gräddas  (ångan gör att brödet får krispig skorpan).  Låt brödet svalna i ett  galler utan bakduk.  Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Brytbröd med ost

Brytbröd med ost

HEM> RECEPT> BRÖD  21 jan 2024 Brytbröd Fluffigt, ostfyllt brytbröd med vitlökssmör. Så gott ni måste testa! Perfekt att servera till en mustig grytan. 12 st 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst  3 dl  vatten, fingervarmt  1 msk honung  1 tsk salt  6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning  12 st små kuber ost   Efter gräddning: 20 g smör, till pensling 2 st vitlöksklyftor, rivna  1 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen har löst sig.  Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.  Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.  Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12 st lika delar. Lägg i mitten av degen i bit ost  och forma dem till bollar. Lägg dem i en smord form . Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Ta upp brödet, pensla direkt med smält smör som du blandar med 2 st riven vitlök och 1 msk finhackad persilja. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »

Turkisk bröd

HEM> RECEPT> TILLBEHÖR 21 jan 2024 Turkisk bröd Pide är ett traditionellt turkiskt tunnbröd  (känd även som Ramazan Pidesi för brödet baka under Ramadan månad).  Första gången jag åt detta bröd hos min turkiska vän tillsammans med svart te och fetaost, det var det godaste bröd  jag hade ätit. Och idag försökte jag återuppleva det.  4 port 1,5 tim INGREDIENSER 25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst 2,5 dl mjölk, fingervarm  1 msk socker 2 msk olivolja 6 dl vetemjöl 1 tsk salt 2-3 msk turkisk yoghurt + en äggula för pensling 1  msk sesamfrön + 1-2 tsk svartkummin   GÖR SÅ HÄR Värm mjölken till fingervarmt. Häll det i bunken och smula ner jäst. Rör om tills jäste löses upp. Tillsätt socker,  olja och rör om.  Tillsätt mjölet (spara 1 dl av mjölet) lite i taget och rör ihop degen med en träslev. Tillsätt salt och fortsätt att blanda tills all mjöl är inblandat.  Täck bunken med en plastfolie och låt degen vila i ca 20 min. Tillsätt resten av mjölet och arbeta  degen förhand i ca 5-7 minuter (tänk på att inte överdosera med mjölet, degen ska vara lite kladdig). Täck den med plastfolie och låt den jäsa i 30-45  minuter.  Sätt ugnen på 200 grader.   Ta upp degen och lägg den direkt i en plåt klädd med en bakplåtspapper. Platta upp till en rund cirkel 35 cm i diameter eller göra fler små bröd. Gör mönster med fingrarna på brödet. Blanda äggula och yoghurt. Pensla brödet med äggblaneringen och strö över sesamfrö. Grädda mitt i  ugnen i ca  15-20 minuter eller tills bröden får en gyllenebrun. Ta upp brödet och låt svalna på galler täckta under en kökshandduk. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Luftig och mjuk matbröd

Matbröd

HEM> RECEPT> BRÖD 9 dec 2024 Matbröd  Det är något magiskt med det ögonblick när brödet kommer ut ur ugnen, fortfarande varmt och lockande. För mig är det som om världen står stilla ett ögonblick medan jag tar in den underbara doften och känslan.  Mjukt och fluffigt matbröd som passar till det mesta. Det går även utmärkt att frysa in, perfekt att ta fram till mellanmål eller när du lagar soppa att servera till. 6 st 1 tim INGREDIENSER   25 g färsk jäst  2,5 dl fingervarmt vatten  1 msk honung  1 tsk salt  6  dl vetemjöl + ½ dl till utbakning  GÖ SÅ HÄR Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarm vattnen och rör om tills jästen har löst sig.   Tillsätt  honung. Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta  ihop degen i en köksasistens  i ca 10 minuter, knåda lite länge om du ska baka för hand, ca 15 minuter. Degen ska släppa från bunkens kanter och känns elastiskt. Tänk på att inte överdosera med mjöl hellre lite kladdig men fortfarande hanterbar deg.   Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.   Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar och forma dem till bollar. Platta lite lätt till cirka 10 cm i diameter. Lägg dem på en mjölat kökshandduk. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa i 45 minuter.   Sätt ugnen på 225 grader. Förvärm plåten så att den blir riktigt varm.   Ta ut plåten och lägg försiktigt ner brödet direkt på den heta plåten ( enklaste sättet att flytta över degcirklarna är att lyfta upp duken samtidigt som du lägger ena handen ovanpå och lyft upp snabbt).   Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.   Ta upp brödet från plåten och låt det svalna under en kökshandduk. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter

Filmjölkslimpa

HEM> RECEPT>BRÖD 11 jan, 2023 Filmjölkslimpa Filmjölksbröd med  torkat frukt och valnötter. Bakat på rågmjöl.    2 limpor 1,5 timme INGREDIENSER   8 dl filmjölk 1 ½ dl mörk sirap 50 g smör, smält  12 dl rågmjöl 1 msk bikarbonat 2 tsk salt 1 dl russin 5-7 st torkade fikon (finhackade) 2 dl valnötter (grovhackade) GÖ SÅ HÄR   Sätt ugnen till 175 grader under- och övervärme. Täck  två st  brödformar  (1,5 l) med bakplåtspapper. Blanda filmjölk,  sirap  och smält smör i en stor skål. Tillsätt rågmjöl, bikarbonat och salt. Rör om till en kletig smet. Låt smeten stå i ca 10-15 minuter. Rågmjöl sväller långsamt och måste få tid att suga upp vätskan. Hacka torkade fikon och valnötter och tillsätt dem tillsammans med russin i smeten. Blanda väl. Klicka ut smeten i två st brödformar och jämna till hälften.  Grädda i nedredelen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills brödet är genomgräddat. Stjälper ut brödet och låt det svalna helt på ett galler innan du kan skära i skivor. Det gör jättebra att frysa in. Liknande inlägg Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »
Fluffig bröd

Giffelbröd

Saftiga och mjuka gifflar 5 nov 2023 12 st 1,5 INGREDIENSER 30 g färsk jäst 5 dl varmvatten, fingermat  50 g smör, rumsvarmt 1 msk flytande honung  12-13 dl vetemjöl  1,5 tsk salt  1 ägg till pensling 1 msk sesamfrö  GÖR SÅ HÄR Gör så här:    Börja med att smula jästen i en  bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smöret och honung i bunken och rör om. Tillsätt salt och vetemjölet, lite i taget. Fortsätt att knåda tills degen i ca 10 minuter tills den är elastisk och smidig och börjar släppa från sidorna av bunken. Täck degen med en ren kökshandduk och låt den jäsa i ca 1-1,5 timmar, eller tills den har dubblats i storlek.  Ta ut degen på ett mjölat bakbord. Dela i 12 bitar och forma de bollar.  Kavla ut bollen till avlång platta ( kavla lite tunnare vid änden och låt det vara lite tjockare ena sidan ).  Skär remsor i halva delen av  degen men inte hela vägen ut. Remsorna ska inte gå att dra isär.  Rulla ihop gaffeln från det hållet som är tjockare. Böj dem till en halvmåne. Lägg gifflarna på en ugnsplåt. Låt jäsa ca 30 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader.  Pensla dem med uppvispat ägg och strö lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen  i ca 20 minuter. Låt sedan bröden svalna i plåten, täcka med en kökshandduk.        Liknande inlägg CHOKLAD, DESSERTER Brylepudding med karamellsås på en chokladkaka november 1, 2023 CHOKLAD, DESSERTER Cheesecake i glas med passionsfrukt oktober 12, 2023 CHOKLAD, SMÅKAKOR Chocolate chip cookies september 23, 2023 CHOKLAD, DESSERTER Kinder -bueno cheesecake september 17, 2023 CHOKLAD, DESSERTER Lakritspannacotta med hallon september 8, 2023 Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

Recept som kommer få dig lyckas i köket.