Kanelsnurror

JULI 07, 2021

Vem älskar inte doften av rykande färska kanelbullar? 

Så får du dina kanelbullar extra goda och saftiga exakt som på bageriet. 

Mina bästa tips att lyckas med dina bullar.

-Använd rumstempererad smör.

-Kall degvätska

– Häll inta all mjöl på en gång, överdosering på mjöl ger torra bullar, så hellre lite kladdig deg. 

-Använd hela kardemummakärnor (som du ska mortla) istället för pulver, bullarna får en helt annan smak. 

-Snåla aldrig med smör. 

-Pensla dina bullar med sockerlag direkt efter gräddningen.

Lycka till med dina bullar!

24 st

60 Min

Ingredienser:

  • 30 g jäst
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemummakärnor (som ska mortla)
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 120 g smör (rumstempererad)
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker

Fyllning:

  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kanel
  • 200 g smör (rumstempererad )
  • 0,5 strösocker
  • 0,5 dl farinsocker

    Sockerlag:

  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Bulldeg: Smula jästen i bunken och lös upp med mjölk.
  2. Tillsätt socker, kardemumma och ägget. Blanda ner hälften av mjölet och kör ihop degen i en köksassistent eller förhand. 
  3. När degen har gått ihop tillsätt  rumstempererat smör,  lite i taget. Arbeta in resten av mjölet och tillsätt saltet.
  4.  Kör degen 5-7 minuter i maskin eller knåda för hand lite länge tills degen känns elastisk och fin på ytan. 
  5. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter.
  6. Fyllningen. Blanda smör, vaniljsocker, kanel strösocker och farinsocker tills du har en slät fyllning.
  7. Kavla ut degen 3-4 mm tjock till en rektangel 30×50 cm.
  8. Bred ut kanelfyllningen och vik degen två gånger. Kavla lite lätt för att jämna ut.
  9. Skär tunna remsor 1 cm tjocka remsor längst av långsidan.
  10. Ta en remsa och vira runt två fingrar på ena handen, snurra bullen och fäst på undersidan.  Lägg bullar på en plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar, det beror på hur varm det är i ditt kök.
  11.  Sockerlag.Vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  12. Värm ugnen på 200 grader.
  13. Pensla bullarna med lättvispad ägg. Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de få en fin gyllenbrun färg.
  14. Pensla bullar med sockerlag precis när dom kommit ut från ugnen,  strö på pärlsocker. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

ANONNS:

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.