HEM> RECEPT> BRÖD

9 dec 2024

Nattjäst pizzadeg

Hembakad pizza är det bästa jag vet, och den här pizzadegen med lång jäsningsprocess ger ett mycket bra resultat – fluffiga, spröda kanter precis som på restaurang. Det är hemligheten bakom den perfekta pizzadegen; den långa jäsningsprocessen bildar starka glutentrådar, vilket ger en seg och luftig pizzadeg.

Låt degen kalljäsa i kylskåpet i 12 timmar (eller längre med mindre jäst) och ta sedan ut degen och låt den stå i rumstemperatur i minst 1 timme innan du ska baka ut dina pizzor. Självklart kan du även baka ut pizzan med kortare jäsningstid, men då måste du öka mängden jäst (ungefär 25 g jäst) och låta degen jäsa i rumstemperatur.

Pizzadeg -Zofias kök

4 port

1 tim +12 jästtid

INGREDIENSER

Ingredienser:

  • 12,5 g jäst ( ca ¼ del av 50 g färsk jäst)
  • 5 dl vatten, kall
  • 1 tsk strösocker eller msk honung 
  • 2 msk olivolja ( +1 mak till utbakning)
  • 9-10 dl vetemjöl 
  • 1 tsk salt

TIPS-på topping: 

  •  250 g riven ost
  • Tomatsås –RECEPT HÄR
  • 100 g  champinjoner
  • 2-3 msk pesto
  • 5-8 st cocktailtomater 
  • 1 kruka färsk basilika
  • Olivolja, att ringla över 
  • 1 förp burrata, efter gräddning ( 250g)

TIPS- på topping pizza Bianco:

  • ½  förp ricotta ( 250 g)
  • 100 g mazarelaost, riven
  • Citron Zest av ½  citron
  • Ruccola 

GÖ SÅ HÄR

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och lös upp jästen.

  2.  Tillsätt vetemjöl, lite i taget samt salt och arbeta degen tills du får en fin och elastisk deg, ca 10 minuter i en köksmaskin eller för hand lite längre, ca 15 minuter. Degen ska släppa helt från bunken och bli elastisk och glansig. 

  3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 4 bitar. Forma varje bit till en slät bulle med spänd yta. Lägg i en stor smord bricka med bra marginal mellan och pensla, degen med lite olivolja och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen ca 10 -12 timmar.

  4. När det är dags att baka ut pizza: ta ut degen från kylskåpet och låt den stå i rumstemperatur i minst 1 timme.
  5. Värm upp ugnen på 250 grader tillsammans med en plåt, plåten blir riktigt varm. 

  6. Baka ut pizza på ett mjölk bakplåtspapper ( för det blir lättare sen att lägga över på den varma plåten). Se till att du platta in till och ut för att få en tunn pizza i mitten och lite högre kanter (så låt pizzakanterna vara lite tjockare och högre). 

  7. Bred över tomatsåsen, lägg några klick pesto strö på generöst med riven ost. Fyll pizza med det du tycker är gott, på med mera ost, ringla olivolja.

  8. Dra sedan försiktig bakplåtspapper över den heta plåten. Grädda i mitten av  av i ca 12-15 minuter.

  9. Ta och och toppa med burrata, öppnas upp burrata och ringla över olivolja och toppa med nymald svartpeppar och basilika. 

ANNONS:​

Edit Template

Du kanske också gillar

Luftiga frallor
Minibaguetter som på bageri
Lepinja-bröd
Simit
Surden_Zofias Kök
Ett knaprigt och glutenfritt fröknäcke
Knådfritt Grytbröd
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater
Filmjölksbröd
Luftig och mjuk matbröd
Tunnbröd i stekpanna Zofias kök
Hembakat Hamburgerbröd
Minibaguetter
pasta zofias kök
Nattjästa morotsfrallor
Julbröd med frukt och frön
Nattjäst bröd
Rågbröd i långpanna
Filmjölkslimpa torkat frukt och valnötter
Brioche-hamburgerbröd
Lövbiff- och champinjon pasta.
Nattjäst- Libanesisk bröd med zaatar
Pogača
Knådfri morotsbröd i långpanna
Naanbröd i stekpanna
Nattjäst ostfralor
Hemmagjorda snabba croissanter
Piroger Zofias Kök
Focaccia med fetaost
Ugnsbakade vita bönor med hembakat bröd
Nattjästa baguetter Zofias kök
Världens godaste smördegs frallor
Knådfria frallor Zofias kök
Tikka masala med paneer-ost
Naanbröd
Lepinja-bröd
Brytbröd med ost
Taziki
Kesobröd med paprika och soltorkade tomater

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.