Mums, mums chokadkakan

JULI 19, 2022

Browniebotten, fluffig maräng och täckt med en härlig chokladganache. Alltså vi snacka om MUMS, MUMS! Den bara smälter i munnen. Jag har inspirerats av en dessert från Balka som heter ”šampita” ( servera enbart som maräng) och är en stort favoriter finns på alla café. 

6-7 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

Botten

  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl matolja
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker 

    Maräng

    • 5 äggvitor
    • 3 dl strösocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 3 msk vatten
    • 1 nypa salt

    Chokladganache

    • 0,5 dl vispgrädde 
    • 150 g choklad 
    • 25 g smör 

GÖR SÅ HÄR

  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Klä en rektangel form 25×20 cm. med bakplåtspapper längst upp med kanter.
  3. Separera äggulan från vitan. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. Tillägg mjölk och olja under tiden du vispar.
  4. Blanda de torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Vispa till en klumpfri smet. 
  5. Häll smeten i formen och grädda i ca 10 minuter. 
  6. Mums mums/maräng: Vispa äggvita tills den går ihop, tillsätt sedan 2 dl av sockret samtidigt som du vispar. Vispa  till ett fast maräng.
  7. Koka upp resten av sockret med vattnet till en till en tjock sirap ( har du en termometer, det ska kokas upp till 125-grader).
  1. Häll ner den kokande sockerlagen i en mycket tunn stråle i den vispade marängen och vispa på högsta hastigheten tills marängen har svalnat.
  2. Bre marängen på browniebotten jämt och fint. Har du en palett använd den för att jämna ut marängen. 
  3. Sänk värmen till 160 grader och grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter. Marängen ska torr när du känner med finger. Låt svalna en stund.
  4. Chokladganache: Chokladganachen: Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Koka upp grädde i en kastrull och häll sedan över chokladen.Rör om tills all choklad är smält och du har fått en blank och fin ganache. Blanda ner smöret och låt svalna helt i rumstemperatur ( det är viktigt att chockade har svalnat helt innan du häller över marängen).
  5. Häll över chokladganache på marängen. Skär i önskade stora rutor (skära kakan innan chokladen stelna, annars kommer det bli svår att få jämna bitar när chokladen stelnar). 
  6. Förvara i kylen.Ta gärna fram en stund innan serveringen.

ANONNS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.