Burek med fetaost

Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och passa till frukost, lunch och middag.
 
Grund recept är samma, men det finns tusen olika sätt att göra den på. Snurra den till snäckor, snurra det direkt i formen som en paj mm..
 
För dig som inte vill/orkar gör hela denna processen. Burek kan göras på filodeg som säljs i butik i kyldisken.
 
Ca 8 st små burek
Ingredienser:
 • 10-11 dl vetemjöl special eller annan sort
 • 5 dl ljummet vatten
 • 2 tsk salt
 • 2 msk olja naturell (jag använder rapsolja)   
 • 1-2 dl olja pensling

  Alt.1 fyllning

 • Ca 500 g fetaost

  Alt. 2 Fyllning

 • 500 g valfri nötfärs
 • 1 stor gullök
 • 1 nypa salt
 • svartpeppar
 
 
Gör såhär:
 
 1. Börja med att mät upp hälften av vetemjöl i en bunke. Häll vatten, olja och salt och arbeta ihop degen. Tillsätt sedan lite vetemjölet åt gången och arbeta tills du får en fin smidig deg och elastiskt. (knåda degen i någon minuter). Täck med plastfolie över och låt degen vila i ca 20 min.
 2. Dela degen i ca 8 st bollar.
 3. Kavla ut med en kavel (se bild) Smörja varje ”platta”med olja. Lägg degplattorna på varandra på en smord brickan eller fat och upprepar sedan proceduren. Smörj ordentligt varje platta.
 4. Täck sedan med plastfolie och låt vila i ca 30 min. 
 5. Fyllningen alt. 1: Smula fetaosten med en gaffel.
 6. Fyllning alt. 2: Finhacka löken och fräs löken med olja i en stekpanna, löken ska inte få färdig bara mjukna. Tillsätt färsen, salt och peppar. Stek tills allt blir genom stekt.
 7. Lägg en ren duk 3×2 m på en matbord eller en stror arbetsyta. Lägg på en degplatta. Börja med att dra runt kanter hela vägen. Dra försiktigt. Upprepa tills du har en stor och tunn deg ( se bild). Ta bort den tjocka degremsan som är längst ut på degen. Ringla lite olja över.  Klicka ut osten över hela degen. Rulla in degen med hjälp av duken. Lyft dukens ena sida så att degen rullas ihop till en tjockt korv.
 8. Formar den till en snurra, snäcka eller dela till 3-4 avlånga och lägg direkt på ugnsplåt. . Lägg dem på en ugnsplåt kläd med bakplåtspapper. Pensla sedan varje ”Burek” med olja.
 9. Värm upp ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. eller tills den har en gyllene brun.  Gräddningstiden kan variera bror på  ungtyp.

  Servera med yoghurt.

Senaste recept

Cevapcici

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Cevapcici Cevapcici är en balkan rätt  som görs på  köttfärs. Serveras i  pitabröd med tomater och lök.  Jag har följt  min

Läs mer »

Strawberry Daiquiri

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Strawberry Daiquiri Strawberry Daiquiri 2 drinkar Ingredienser   10 cl ljus rom eller vodka Limejuice från 3 lime 0,5 dl koncentrerad

Läs mer »

Nektarinpaj

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Paj med karamelliserade nektariner Paj med karamelliserade nektariner. Äntligen är säsong för nektariner och man få passa på att äta så mycket

Läs mer »

Cake Pops

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Cake Pops 2 paket Oreo cookies 200 g vit choklad 1 tsk matolja 100 g Philadelphiaost     Gör så här: 1. Mixa

Läs mer »

Laxsoppa med asiatiska smaker

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Laxsoppa med asiatiska smaker  Kokosmjölk och röd curry är en fantastiskt kombination. Currypasta kan minskas eller ha i mera, det beror

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök