Operabakelser


Opera bakelse/tårta. Hasselnöt bottnar, kaffe-smörkräm och chokladganache.

Den här operabakelse krävs tålamod, för den är kanska många steg att göra men det är värt! För den är himmels god, special om du är en kaffe älskare med även dem som inte tycker om kaffe kommer att älskar denna!

5-6 stora bitar

Du behöver
Botten
  • 4 äggvita ( spara äggulor till kaffesmörkräm )
  • 0,5 dl strösocker 
  • 5 dl hasselnötsmjöl 
  • 4 dl florsocker 
  • 1,5 dl vetemjöl 
  • 4 st ägg
  • 40 g smör, smält

    Kaffesmörkräm:
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 tsk espressopulver 
  • 0,5 dl ströocker 
  • 4 st äggulor
  • 0,5 dl strösocker 
  • 180 g smör, rumstempererat

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk ljus sirap
  • 30 g smör

    Kaffesyrup
  • 2 dl starkt kaffe 
  • 1,5 dl strösockerGlaze
  • 200 g mörk choklad 70%
  • 100 g smör

Gör så här:

1BottenSätt ugnen på 220 grader.
Vispa äggvitorna till vitt skum, tillsätt lite i tagen av socker försätt att vispa tills du har fått en blank maräng.
2.. Blanda ihop de andra ingredienserna i en annan skål och vispa dem tills det blir en luftig smet. Vänd ner äggvitan och rör allt ihop till en klumpfri smet.

3. Bred ut smeten på en ugnsplåt kläd med två st bakplåtspapper och grädda i ca 7-8 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper över och vänd dem upp och ner, låt svalna. Skär ut sedan tre lika stora bottnar.

4. KaffesmörkrämKoka upp mjölk, kaffepulver och socker, låt det dra en stund.

5. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner kaffeblandningen i under omrörning.
Häll tillbaka det i kastrullen och låt koka på låg värme under konstans omrörning tills den börja tjockna.
Sila krämen ner i en bunke och vispa med en elvisp tills den blir svalare. Under vispning lägger du i smör lite åt gången och vispa hela tiden tills all smör är nedvispat och du får en krämig konststans. Ställ åt sidan.

6.ChokladganacheVärm upp grädden och sirapen. Häll den över den hackade chokladen och rör tills all choklad är smält. Rör ner sedan smöret.

7. Kaffesyrup: Koka upp tills sockret kristaller har smält. Ställ åt sidan för att svalna

8.. Glaze: Haka chokladen grovt och smält det tillsammans med smöret över ett vattenbad eller micro.

Montering av tårta
9. Monterar tårtan på en bricka kläd med bakplåtspapper.
Skär tre lika stora bottnar. Lägg första botten och 
pensla botten generös med kaffesyrap. Bred ut en del av smörkrämen försök att få lagren lika tjocka. Bred sedan ett lagen med chokladganachen och lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
Ställ kaka kallt ca 10-15 min. innan du häller glaze på.

10. Värm upp glazen lite så den blir flytande, häll den över och dra av med en spatel så den blir så jämt och fint så möjligt.

12. Ställ i kylskåpet ca 1 timme innan du skär upp den i önskade stora bitar.

Senaste recept

Mjuk saffranskaka med choklad

Mjuk saffranskaka med choklad Ljuvlig god mjuk saffranskaka täckt med chokladganache och toppad med flingsalt.    Ingredienser:  100 g smör  2,5 dl vetemjöl 1,5 dl strösocker

Läs mer »

Mustig & het köttgryta

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Mustig köttgryta  Mustig och smakrik köttgryta som sköter sig nästan själv i minst 2 timmar på spisen. Serverings förslag- kokt potatis

Läs mer »

Vegetarisk lasagne med spenat

Vegetariskt lasagne med spenat En vegetariskt variant av den klassiska lasagnen som  är super enkel och fantastiskt gott. Lasagnen är veklingen ett maträtt som man aldrig

Läs mer »

Plazma tårta

Plazma tårta Tårta av kex ”lane plazma” just plazma har en speciellt smak eller så kan det bero på att jag är uppväxt med lust

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök