Rabarberkakan med kardemumman och vaniljkräm

Mjuk- rabarberkakan är lättbakat och otroligt god! Jag har valt att ha på ett lager med vaniljkräm, passar så bra ihop med dem syrliga rabarber. Skulle du vilja hoppa över vaniljkrämen det går alldeles utmärkt att servera kakan som den är.

Ca 10-12 bitar

Du behöver :

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarm

Garnering

  • Jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrullen och låt sedan svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör om med en slickepott till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diam, med avtagbar botten. ( jag har använt mig av en pajform 26 cm som har en löstagbar botten).
  4. Fyllning: Rör ihop socker, kardemumma och majsstärkelse. Skär rabarbern i bitar. Vänd dem i socker och kardemumma och tryck ner bitarna i smeten.
  5. Grädda kakan på 175° i mitten av ugnen 20-25 min. låt sedan kaka svalna i formen.
  6. Vaniljkräm: Koka upp mjölken med frön från en delad och ur-skrapad vaniljstång. När mjölken kokat pocka du ur vaniljstången.
  7. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  8. Häll över den heta mjölken under vispning för hand.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under konstants vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt.
  10. Tillsätt smöret i den varma krämen och vispning tills krämen är slät och fin. Plasta in skålen med plastfolie och låt den kallna i kylen.
  11. Bre vaniljkrämen på kakan precis förre serveringen och dekorera med jordgubbar eller hallon.

Senaste recept

Kardemummabullar

Vanilj & Kardemummabullar   Saftiga och smakrika bullar med mycket smak av kardemumma. Tips- För att få bullarna riktigt saftiga. Då ska du inte smälta

Läs mer »

Lasagne

Lasagnen Vill du få en riktig god och krämig lasagnen då ska du testa den här recept.Lasagne är lätt lagad men otrolig gott, en klassiker

Läs mer »

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies Dessa chocolate chip cookies är en enklare variant som du inte behöva vänta. Blanda ihop degen rulla till kakor, grädda och njut.

Läs mer »

Färskpotatis

Färskpotatis i ugnen med västerbottensost (Sponsrad inlägg https://leilasgeneralstore.com/ ) Potatis är helt enkelt bäst son finns! Jag personligen älskar potatis i alla dessa former, speciell färska potatis. Har

Läs mer »

Operabakelser

Operabakelser Opera bakelse/tårta. Hasselnöt bottnar, kaffe-smörkräm och chokladganache. Den här operabakelse krävs tålamod, för den är kanska många steg att göra men det är värt!

Läs mer »

Dadlar-och hasselnötpraliner

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Dadlar-och hasselnötpraliner De här är så enkla och otroligt goda! Det som är bra dem dessa att dem inte innehåller socker,

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök