Rabarberkakan med kardemumman och vaniljkräm

Mjuk- rabarberkakan är lättbakat och otroligt god! Jag har valt att ha på ett lager med vaniljkräm, passar så bra ihop med dem syrliga rabarber. Skulle du vilja hoppa över vaniljkrämen det går alldeles utmärkt att servera kakan som den är.

Ca 10-12 bitar

Du behöver :

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarm

Garnering

  • Jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrullen och låt sedan svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör om med en slickepott till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diam, med avtagbar botten. ( jag har använt mig av en pajform 26 cm som har en löstagbar botten).
  4. Fyllning: Rör ihop socker, kardemumma och majsstärkelse. Skär rabarbern i bitar. Vänd dem i socker och kardemumma och tryck ner bitarna i smeten.
  5. Grädda kakan på 175° i mitten av ugnen 20-25 min. låt sedan kaka svalna i formen.
  6. Vaniljkräm: Koka upp mjölken med frön från en delad och ur-skrapad vaniljstång. När mjölken kokat pocka du ur vaniljstången.
  7. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  8. Häll över den heta mjölken under vispning för hand.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under konstants vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt.
  10. Tillsätt smöret i den varma krämen och vispning tills krämen är slät och fin. Plasta in skålen med plastfolie och låt den kallna i kylen.
  11. Bre vaniljkrämen på kakan precis förre serveringen och dekorera med jordgubbar eller hallon.

Senaste recept

Vaniljpannacotta med lemoncurd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Vaniljpannacotta med lemoncurd   Vaniljpannacotta serveras med lemoncurd & cantuccini. Krämig, ljuvlig och vacker,  pannacotta är en av de bästa efterrätterna

Läs mer »

Krofne- munkar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Krofne-munkar Krofne är typ samma som munkar fast lite godare. Jag har valt att inte fylla mina munkar med någon fyllning,

Läs mer »

Yakiniku

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Yakiniku https://youtu.be/5vQS4c3k8xs Yakiniku är ett japanskt rätt  som går hem hos många. Smakrik och otroligt snabblagad rätt,  passar både till vardags som

Läs mer »

Morotskaka med valnötter

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Morotskakan med valnötter. Otroligt god, saftig och smakrikt Morotskakan med valnötter.  10-12 bita  Ingredienser: 4 dl finrivna morötter ( 3 st lagom

Läs mer »

Äppelkaka med havrecrunch

Äppelkaka de luxe Äppelkaka med karamelliserade äpplen och fylld med  havrecrumbe.  Så saftig på insida och crashig övan på och en härlig smak av kardemumma. 

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök