Rabarberkakan med kardemumman och vaniljkräm

Mjuk- rabarberkakan är lättbakat och otroligt god! Jag har valt att ha på ett lager med vaniljkräm, passar så bra ihop med dem syrliga rabarber. Skulle du vilja hoppa över vaniljkrämen det går alldeles utmärkt att servera kakan som den är.

Ca 10-12 bitar

Du behöver :

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, rumsvarm

Garnering

  • Jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrullen och låt sedan svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör om med en slickepott till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diam, med avtagbar botten. ( jag har använt mig av en pajform 26 cm som har en löstagbar botten).
  4. Fyllning: Rör ihop socker, kardemumma och majsstärkelse. Skär rabarbern i bitar. Vänd dem i socker och kardemumma och tryck ner bitarna i smeten.
  5. Grädda kakan på 175° i mitten av ugnen 20-25 min. låt sedan kaka svalna i formen.
  6. Vaniljkräm: Koka upp mjölken med frön från en delad och ur-skrapad vaniljstång. När mjölken kokat pocka du ur vaniljstången.
  7. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  8. Häll över den heta mjölken under vispning för hand.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under konstants vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt.
  10. Tillsätt smöret i den varma krämen och vispning tills krämen är slät och fin. Plasta in skålen med plastfolie och låt den kallna i kylen.
  11. Bre vaniljkrämen på kakan precis förre serveringen och dekorera med jordgubbar eller hallon.

Senaste recept

Kanelbullar i långpanna

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube kanelbullar långpannan  Saftiga och fantastiskt goda kanelbullar långpannan  ”Amerikansk style”  kallas Cinnamon roll – som görs i långpanna och täcks med

Läs mer »

Hallonmuffins med vit choklad

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Hallonmuffins med vit Hallomuffins med vit choklad. Super saftiga och goda.    10 st stora muffins Ingredienser 3,5 dl vetemjöl 3 ägg 1,5 dl

Läs mer »

Pitabröd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Pitabröd Brödet har många namn som lepinja, lepine, eller pitabröd som många av oss känner till ”kebab med bröd”. Hur som

Läs mer »

Burek på Balkas vis

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Burek med fetaost Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och

Läs mer »

Chokladpudding

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Chokladpudding Krämig, len och god chokladpudding. Enkelt att gör och god dessert som kan förberedas och stå i kylen kvällen innan

Läs mer »

Kyckling med risnudlar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Kyckling med risnudlar Kyckling med risnudlar och massa grönsaker. Så enkelt  lagar du en riktigt god asiatisk kycklingrätt, med lite hetta

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök