Choklad- och kolapaj

 

Alltså den här Choklad- & kolapaj är som en dröm. 
 
 

Ingredienser 

pajskal

  • 16-17 st digestivekex med choklad ( andra kex funkar också)
  • 1/2 dl kakao
  • 100 g smält smör
 
 
Chokladkola:
  • 150 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
 
Chokladganach
  • 150 g ljus choklad eller mörk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör, mjuk 
 

Gör så här:

 
  1. Börja med att koka kolasåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp i ca 15-17 minuter på medelvärme, temperatur ska komma upp till 122 grader. Häll upp kolasåser i en värmetålig bukt/skål och låt svalna i rumstemperatur medan du förbereder pajskalet.
  2. Pajskalet: Mixa digestivekexen i en matberedare eller lägg kexen i en fryspåse och smula med en kavel. Smält smöret och häll det över smulorna, tillsätt kakao och mixa en sista gång.
  3. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen 10-15 min. annars 5 min i frysen.
  4. Häll upp kolan i pajskalet och låt den stelna i rumstemperatur minst 2-3 tim.
  5. Chokladganach: Värm upp grädde en kastrull. Hacka chokladen och blanda i den varma grädde till en slät ganasch. Lägg i smör och rör om. (skulle chokladen stelna, värm upp i mikro några sekunder).
  6. Häll sedan chokladganchen på pajen och ställ i kylen för att selarna.

      Dekorera fritt, det bara fantasi som setter gränser.
    Låt pajen stå i rumstemperatur i ca 15 minuter innan du servera den.

Senaste recept

Kanelbullar i långpanna

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube kanelbullar långpannan  Saftiga och fantastiskt goda kanelbullar långpannan  ”Amerikansk style”  kallas Cinnamon roll – som görs i långpanna och täcks med

Läs mer »

Hallonmuffins med vit choklad

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Hallonmuffins med vit Hallomuffins med vit choklad. Super saftiga och goda.    10 st stora muffins Ingredienser 3,5 dl vetemjöl 3 ägg 1,5 dl

Läs mer »

Pitabröd

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Pitabröd Brödet har många namn som lepinja, lepine, eller pitabröd som många av oss känner till ”kebab med bröd”. Hur som

Läs mer »

Burek på Balkas vis

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Burek med fetaost Burek är en frasig paj som är mycket vanlig i Balkan och Mellanöstern. Serveras oftast med yoghurt och

Läs mer »

Chokladpudding

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Chokladpudding Krämig, len och god chokladpudding. Enkelt att gör och god dessert som kan förberedas och stå i kylen kvällen innan

Läs mer »

Kyckling med risnudlar

info@zofiaskok.se Instagram Facebook Youtube Kyckling med risnudlar Kyckling med risnudlar och massa grönsaker. Så enkelt  lagar du en riktigt god asiatisk kycklingrätt, med lite hetta

Läs mer »

Copyright 2019 © Zofias Kök